PANKIN HISTORIA

Old Bank on osa turkulaisen liike-elämän historiaa

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitsi Turun palon jälkeen Carl Ludvig Engelin v. 1829 piirtämä kaksiosainen puutalo, joka oli varsin komea pilastereineen ja friiseineen. Vuonna 1896 Turkuun perustettiin Turun Osakepankki – Åbo Aktiebank, jonka perustajina oli monia aikansa mahtimiehiä mm. Rettigin suku sekä Dahlströmin veljekset Ernest ja Magnus. Turun Osakepankki osti vuosisadan alussa Aurakatu 3:n kulmatontin ja puratti siltä puutalon v. 1906. Tilalle pankki rakennutti uuden toimitalon Turun kuuluisan jugendarkkitehdin Frithiof Strandellin piirustusten mukaan. Komea graniittilinna valmistui v. 1907.

Pankkirakennuksen sisustus on antiikkia ihannoivaa kertaustyyliä. Rakennuksessa on yhteensä kolme pankkiholvia, joissa yhdessä on satoja tallelokeroita asiakkaiden arvopapereiden säilytystä varten. Ensimmäisestä toiseen kerrokseen johtaa massiivinen puuportaikko, jonka ikkunoissa on komeat lasimaalaukset vuodelta 1920. Lasimaalaukset kuvaavat ajan teollisuutta, kaupankäyntiä ja merenkulkua.

Pankki kasvoi fuusioitumalla

Turun Osakepankki oli syntyessään kaupungin kolmas pankki Turun Säästöpankin ja Suomen Yhdyspankin lisäksi. Osakepankki oli varsin merkittävä liike-elämän ja teollisuuden rahoittajana. Pankin papereista näkyy, että se toimi etenkin puunjalostusteollisuudessa ja Venäjän kaupassa.

Vuosien varrella Osakepankki fuusioitui useita kertoja saadakseen paremman aseman pankkimaailmassa. Vuonna 1921 Turun Osakepankki muodosti muutaman muun aluepankin kanssa Suomen Liittopankin, joka 1924 muuttui Liittopankki Oy:ksi. Tämä taas sulautui Helsingin Osakepankkiin 30-luvun puolivälissä. Viimeinen fuusio tapahtui 1986, kun Suomen Yhdyspankki nielaisi HOP:n.

Pankkitoiminta loppui toukokuussa 1992.

Pankista ravintolaksi

Rakennushistoriallisesti talo on kokenut vain vähäisiä muutoksia. Vuonna 1919 sen sisäänkäynti siirtyi kadun kulmasta nykyiselleen – muuten kiinteistöön ei ole tehty kuin uuden tekniikan vaatimia muutoksia ja välttämättömiä pintaremontteja.

Rakennuksen omistaa nykyisin Alexia Oyj, joka vuokrasi talon yksityisyrittäjälle ravintolaksi. Taloon on tehty vain muutamia ravintolan vaatimia muutostöitä (esim. WC:t, ilmastointi, putkityöt ja hissi).

Pankin muuttuminen ravintolaksi on rakennuksen historian suurin fyysinen muutos, jota Turun Maakuntamuseo valvoi alusta alkaen. Ravintola valmistui vuosien -92 ja -93 vaihteessa ja se avattiin yleisölle 23.2.1993. Ravintolan nimeksi tuli the Old Bank – Vanha Pankki.