Old Bank on ravintoloiden aatelia

Oluenhakumatka Saksaan 2005

Maanantai 2.5.2005
Lähdimme Turusta, Hangon kautta Saksaan. Tarkoituksenamme oli tuoda Bambergin alueen Kuuluisia savuoluita ja muita Baijerin alueelle tyypillisiä oluita. Matkaan lähti kolme iloista veijaria: Matti ja Petri Bankista ja Jake Jyväskylän Old Brick`s Inn`stä. Lautan saavuttua klo. 18.00 Rostockiin, suuntasi pakettiauto Berliinin kautta Bambergiin (n.600 km).

Keskiviikko 4.5.
Aamupäivällä ostetaan ensimmäiset oluet. Brauerei Spezial on toinen Bambergin kuuluisista savuoluen tuottajista. Panimon ravintola on todella viihtyisä ja huokuu panimon historiaa. Ostimme mukaan panimon vehnäolutta ja savumärzeniä. Panimon henkilökunta oli ystävällistä ja ylpeitä siitä että heidän oluttaan haetaan aina Suomesta asti.

Torstai 5.5.
Helatorstai on täälläpäin suuri juhlapäivä ja väki kokoontuu ravintoloihin ystävien ja sukulaisten joukkoon. Me lähdimme aamulla aikaisin ajelemaan kohti Rossdorfin pikkukaupunkia, jossa sijaitsee Sauerin pienpanimo. Maisteltuamme Christian Sauerin opastuksella panimon oluita, päätimme ostaa mukaan Rossdorfer Hefe Weisseä ja Urbräuta. Kaupunki oli todella hiljainen, olivat ilmeisesti jossain juhlimassa Helatorstaita.

Matka jatkui kohti Lohndorfia. Matkalla kävimme muutamalla pienpanimolla toteamassa että ne olivat pyhänä kiinni. Lohndorfissa kävimme Brauerei Hölzleinillä jonka Täyteläinen Vollbier sai matkamiehen kuivan kurkun kostutettua. Ostimme tätä janonsammuttajaa mukaan, jotta myös Suomalaiset saisivat huuhdella kuuman kesäpäivän terassipölyt tällä loistavalla olusella.

jatkoimme kohti pikkiriikkistä Würgaun kaupunkia jossa sijaitsee Hartmannin Panimoravintola. Koko kaupunki tuntui olevan kyseisessä ravintolassa ja henkilökunnalla oli todella kova kiire. Tästä huolimatta itse vanha herra Hartmannilla oli aikaa palvella meitä. Hänen ihmetyksensä oli suuri kun kerroimme olevamme Suomesta asti ja tulleemme ostamaan olutta isolla autolla. Maistettuamme panimon valikoimaa päätimme tuoda kolmea, mielestämme makoisinta olutta: Felsen Weisse, Erbschänk 1550 ja Felsentrunk. Voi sanoa että Felsen Weisse nautittuna aurinkoisella terassilla, löysi tiensä matkamiesten sydämmiin. Todella herkullista!

6.5. Perjantai
Aamulla ajoimme Hellerin panimolle Bambergin vanhaan kaupunkiin. Heller tekee kuuluisia Schlenkerlan savuoluita, joista Märzen ja Urbock ovat jo entuudestaan Suomalaisille tuttuja. Panimo valmistaa herkullista savuvehnäolutta josta pidimme erittäin paljon. Päätimme ostaa sitä mukaan ja tarjota myös Teille mahdollisuuden maistaa tätä olut erikoisuutta. Kadulla oli todella kova ruuhka ja lastaustilaa ei löytynyt mistään, joten jouduimme käytännössä pysäyttämään liikenteen hetkeksi. Baijerilainen ystävällisyys oli koetuksella kun liikenne ei oikein päässyt Suomipojan ansiosta kulkeman. No selvittiin siitäkin. Hellerin panimon vieressä on Bambergin uusin, viimevuonna avattu Ambräusianumin panimo, jonka 7.8 % Bock-olut oli todella makoisaa. Valitettavasti emme voineet seisottaa autoa kadulla yhtään kauempaa ja kyseinen herkku jäi tällä kerta ostamatta.

Jatkoimme muutaman kilometrin Klosterbräun panimolle, joka on Bambergin vanhin toiminnassa oleva panimo (1533) Saatuamme pitkä yrittämisen jälkeen ison automme panimon pihaan, ostimme vaaleaa Maibockia ja maltaista Schwärzlabieriä. Ruuhka alkoi olla niin läpitunkematon, että matkamiehet päättivät suunnata pois kaupungista ja samalla koko maasta. Ajelimme muutaman tunnin itään, Plzenin kaupunkiin Tsekkeihin. Plzen tunnetaan Urquellin ( kaikkien vaaleiden lagereiden ”kantaemo”) syntypaikkana. Väsyneet matkamiehet nauttivat panimon ravintolassa yhdet Urquellit. Huhu kertoo että Urquell maistuu raikkaammalta paikanpäällä ja kyllä se pitää paikkansa. Suosittelemme.

7.5. Lauantai
Oluet kyydissä ja suu hymyssä kohti Rostockia. Autossa istuminen alkaa puuduttaa, mutta lastina olevat olutherkut tekevät matkasta vaivan arvoisen. Rostockiin päästyämme kello alkoi olla jo melko paljon, joten kaupungin tarkastelu jäi melko vähäiselle. Muutaman hotellin lähellä sijaitsevan olutravintolan bongaamisen jälkeen tuli uni ongelmitta.

8.5. Sunnuntai
Lautta Suomeen lähtee vasta ilta yhdeksältä, mutta autoilla matkustavat ”saavat” alkaa laivaan jonottamisen jo viideltä. Aika tahtoo tulla pitkäksi ja autossa istuminen kyllästyttää. Mutta kyllä tämä tästä. Laivaan päästyämme jalat tahtoo saunaan.

9.5. Maanantai
Matka lähestyy loppuaan. Lautta saapui Hankoon illalla puoli kymmeneltä, josta karavaani ajaa kohti Turkua ja Old Bankia. saavuimme pankkiin puolilta öin. Purettuamme kuorman Pankin holveihin, voimme ylpeänä sanoa että taas on tarjolla ainutlaatuisia olutkokemuksia, Suomalaisille oluenystäville.

Saksa on maana hieno ja ihmiset ystävällisiä. Olutkulttuuri on hienoa ja panimojen ja ravintoloiden historiaa kunnioitetaan. Suosittelemme Saksaa olutmaana kaikille. Omalla autolla tai moottoripyörällä liikkuminen on helppoa, sillä autobaanat ja hyvät tieopasteet helpottavat joutuisaa liikkumista.

Tervetuloa maistelemaan tuomiamme oluita Ravintola Old Bankkiin Turkuun ja Ravintola Old Brick´s Inn´iin Jyväskylään